08.05.2014 12:16

Svenska yle.fi

08.05.2014 08:00

Nada-Nord hjälper syriska flyktingar i turkiet

Människor framför skylt
Hjälpsändningen från Jakobstad har nu nått fram till den syriska gränsen i Turkiet.Bild: Gunilla Luther-Lindqvist

Gunilla Luther-Lindqvist och Marita Brandt åkte iväg i början av veckan och återvänder till Jakobstad på fredag kväll. Resan gick via Ukraina till Turkiet och staden Ganziatep som är deras bas.

I Ganziatep finns ett stort antal syriska flyktingar men ingen kan säga exakt hur många. Gunilla Luther-Lindqvist gör bedömningen att varannan familj som kommer emot på gatorna i staden är syriska flyktingar undan inbördeskrigets fasor.

Nada-Nord får hjälp av SREO

Föreningen Nada-Nord kan inte operera på egen hand bland syriska flyktingar för att föra fram den hjälp man samlat ihop till i Finland. Föreningen samarbetar med en syrisk organisation kallad SREO.
SREO står för Syrian Research and Evaluation Organisation. Den här organisationen har enligt Gunilla Luther-Lindqvist en gren också i Helsingfors i Finland.

Nada-Nords hjälp består främst av pengar till flyktinglängren. Men hjälpen förs fram på ett personligt plan och direkt till enskilda individer med stöd av SREO.

52 personer i två rum och kök

Nada-Nord försöker föra fram hjälpen direkt till de familjer som har de största behoven. Enligt Gunilla Luther-Lindqvist får flyktingarna i lägren någon sorts hjälp och därför engagerar sig Nada-Nord inte i dem.

- Vi såg en lägenhet i Ganziatep där det bodde 52 personer i två rum och kök. Det fanns inte en pryl, ingenting i rummen förutom madrasser. Männen i det ena rummet, kvinnorna i det andra. Hälften av dem var barn. Det var så gripande, säger Gunilla Lindqvist-Luther.

Bland personer i lägenheten fanns en sexbarnsfar som hade skador i ryggen av granateld och var arbetsoförmögen, via Nada-Nord fick han pengar till en operation.

Nada-Nord kommer också att besöka ett sjukhus i staden Kilis som ligger vid den syriska gränsen. Där försöker de få kontakt med organisationen Läkare utan gränser och tanken är att Nada-Nord skall bidra med medel för att skaffa bland annat proteser åt personer som förlorat armar och ben i striderna i Syrien.

Vad händer sen?

Föreningen Nada-Nord har inga klara planer på en fortsättning efter den här hjälpinsatsen men det är möjligt att det blir en fortsättning.

- Spontant känns det att vi vill fundera hur vi kunde hjälpa till i fortsättningen. Människorna saknar filtar, dynor. Vår dröm är att kunna skicka iväg en långtradare från Finland och det borde ske innan vintern kommer. Vi förstår inte hur de här människorna skall överleva vintern, säger Gunilla Luther-Lindqvist.

 

—————

Tillbaka